Головна » 2018 » Январь » 5 » Письмове опитування учасників справи як свідків
20:01
Письмове опитування учасників справи як свідків

У 2017 році законодавець уніс багато нововведень до цивільного процесу. З-поміж їх значної кількості необхідно виділити механізм опитування учасників справи як свідків, який прописано в статті 93 нового Цивільного процесуального кодексу України. Слід зазначити, що аналогічна норма міститься також у Господарському процесуальному кодексі України (стаття 90).

Тепер за новим цивільним процесом учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи, яку він подає до суду, не більш ніж десять запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи. Згідно з положеннями нового Кодексу заявами по суті справи є: позовна заява, відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Доцільно виокремити такі моменти письмового опитування учасника справи як свідка.

По-перше, учасник справи має право поставити письмові запитання іншому учаснику в першій заяві по суті.

По-друге, учасник справи зобов'язаний дати відповідь на поставлені йому запитання письмово у формі заяви свідка. Відповідь надається окремо на кожне запитання по суті. Якщо поставлене запитання пов'язано з наданням відповідних доказів, що підтверджують відповідні обставини, то учасник справи разом із наданням заяви свідка надає копії відповідних письмових чи електронних доказів.

По-третє, установлено, коли учасник справи має право відмовитися від надання відповіді на поставлені запитання:

– з підстав, визначених статтями 70, 71 Цивільного процесуального кодексу України;

– якщо поставлене запитання не стосується обставин, що мають значення для справи;

– якщо учасник справи поставив більш ніж десять запитань.

По-четверте, якщо відсутні підстави для відмови надати відповідь на поставлені запитання, учасник справи, який поставив запитання, може клопотати перед судом визнати підстави для відмови відсутніми й зобов'язати учасника справи надати відповідь на поставлені запитання.

По-п'яте, ця норма нового Цивільного процесуального кодексу України автоматично переводить учасника справи, якому поставлено письмові запитання, у статус свідка, відповідно, такий учасник справи несе кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи за відмову від давання показань на вимогу суду.

З власної практики з колегами вже довелося застосовувати положення статті 93 Цивільного процесуального кодексу України. Так, суд задовольнив клопотання про долучення до матеріалів справи пояснення третьої особи та проведення письмового опитування позивача й третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача, як свідків. Ухвала суду доступна в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Переглядів: 433 | Додав: parkhomenkoaleksasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar