Головна » 2018 » Февраль » 6 » Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 29 січня - 2 лютого
20:20
Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 29 січня - 2 лютого

Матеріал підготовлений спільно з управлінням інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя

СОБЫТИЯ

1. Касаційний адміністративний суд підтвердив законність відмови Сергію Джали у призначенні суддею

29 січня Касаційний адміністративний суд відмовив (П/9901/46/18) у задоволенні позову Джали Сергія Юрійовича до ВРП про визнання незаконним та скасування рішення про відмову у внесенні подання Президентові про його призначення на посаду судді Мостиського районного суду Львівської області. ВРП відмовила у призначенні, оцінивши встановлені доповідачем факти та обставини, що не були предметом розгляду Вищої кваліфікаційної комісії суддів та свідчать про невідповідність кандидата критерію доброчесності, професійної етики і можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв'язку з призначенням вказаного судді на посаду. Так,будучи кандидатом на призначення суддею безстроково, з метою уникнення негативних для себе наслідків в анкеті кандидата на посаду судді вказав, що стосовно нього не порушувались кримінальні справи. Разом з тим, 5 вересня 2012 року заступником Генерального прокурора України порушено кримінальну справу щодо Джали С.Ю. за ознаками складу злочину, передбаченого частиною першою статті 14, частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, яку в подальшому 5 листопада 2012 року закрито на підставі пункту 2 статті 6 Кримінально-процесуального кодексу України (у редакції від 28 грудня 1960 року).

2. Продовжено строк відрядження суддів

30 січня вирішено внести подання Президентові про продовження строку відрядження на шість місяців у межах загального річного строку для здійснення правосуддя суддів:

Чугуївського міського суду Харківської області Дьоміної Олени Петрівни - до Сєвєродонецького міського суду Луганської області;

Попаснянського районного суду Луганської області Лизенко Ілони Василівни - до Карлівського районного суду Полтавської області;

Новобузького районного суду Миколаївської області Ціпивко Ірини Ігорівни - до Жидачівського районного суду Львівської області;

Демидівського районного суду Рівненської області Мельника Дмитра Васильовича - до Радивилівського районного суду Рівненської області;

Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Хемич Оксани Богданівни - до Бориславського міського суду Львівської області.

ВРП відмовила у внесенні подання Президентові України про призначення Джали Сергія Юрійовича на посаду судді Мостиського районного суду Львівської області.

3. Через сплив строку суддю Нелю Ластовку не притягнуто до дисциплінарної відповідальності

30 січня ВРП скасувала частково рішення Третьої Дисциплінарної палати від 27 березня 2017 року № 612/3дп/15-17 про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Дніпровського районного суду міста Києва Ластовки Нелі Дмитрівни, дисциплінарне провадження припинено. Рішення прийняте з окремою думкою. Нагадаємо, суддю було притягнуто до дисциплінарної відповідальності за незаконне позбавлення водійських прав та застосовано стягнення у виді подання про звільнення з посади. 23 січня 2014 року суддя прийняла постанову, якою визнала особу винною у вчиненні правопорушення, передбаченого статтею 122-2 КУпАП, та наклала адміністративне стягнення у виді позбавлення особи права керування всіма видами транспортних засобів. Скасовуючи зазначене судове рішення, суд апеляційної інстанції встановив, що судом першої інстанції не було встановлено належних доказів, які б підтверджували вину особи у вчиненні вказаного правопорушення.

4. ВРП звертає увагу на неприпустимість дій Національної поліції України, які виходять за межі її повноважень

30 січня було розглянуто повідомлення судді Сватівського районного суду Луганської області Половинки Віктора Олександровича про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя. ВРП ухвалила звернутись до Національної поліції України щодо недопущення посадовими особами іі структурних підрозділів дій, які виходять за межі повноважень, наданих їм законами України. 18 грудня 2017 року суддя отримав запит начальника УЗЕ в Луганській області ДЗЕ НПУ Камишанського О.Ю. щодо надання пояснень стосовно розгляду та прийняття ним рішень у трьох справах, що перебували у його провадженні, та інформації щодо повідомлення ним про реальний конфлікт інтересів під час розгляду судових справ, починаючи з 1 січня 2016 року, зі змісту якого дізнався також про проведення УЗЕ в Луганській області ДЗЕ НПУ перевірки щодо порушення ним положень Закону «Про запобігання корупції».

5. Суддя Лариса Гольник не порушила вимог щодо несумісності

1 лютого було визнано відсутніми порушення вимог щодо несумісності суддею Октябрського районного суду міста Полтави Гольник Ларисою Владленівною. Під час засідання не було встановлено обставин, які б свідчили про належність судді до політичної партії чи професійної спілки, виявлення прихильності до них, участь судді у політичних акціях, мітингах, страйках. Нагадаємо, що справу щодо несумісності стосовно судді Л. Гольник було відкрито за заявою Ковжоги Олександра Івановича, який стверджував, що суддя займається політичною діяльністю, що прямо заборонено чинним законодавством.

6. Касаційний адміністративний суд підтвердив правомірність відмови у призначенні Олександра Білика на посаду судді

1 лютого Касаційний адміністративний суд відмовив (П/9901/125/18) у задоволенні позову Білика Олександра Володимировича до ВРП про визнання незаконним та скасування рішення про відмову у внесенні подання про призначення його суддею Голосіївського районного суду міста Києва. Нагадаємо, що підставою ухвалення рішення стали встановлені обставини, що негативно характеризують О. Білика, вказують на недотримання ним високих стандартів поведінки судді з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду. Так, у декларації доброчесності судді О. Білик підтвердив, що ним не приймались одноособово або у колегії суддів рішення, передбачені статтею 3 Закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» та до нього не застосовуються заборони, визначені Законом «Про очищення влади». Водночас встановлено, що ним було притягнуто до адміністративної відповідальності 9 осіб, які були учасниками масових акцій протесту у період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами.

8. Оприлюднено перелік кандидатів на посади членів ВРП для обрання ХV черговим з'їздом суддів України

Секретаріат ВРП повідомив про завершення прийому документів від кандидатів на посади членів ВРП для обрання ХV черговим з'їздом суддів України, що відбудеться 5-6 березня 2018 року та оприлюднив перелік кандидатів на посади членів ВРП:

1. ОСІПОВ Юрій Володимирович

2. ЗАВАЛЬНЮК Ігор Вікторович

3. ЧОРНЕНЬКА Даниїла Степанівна

4. ЕПЕЛЬ Оксана Володимирівна

5. ЧУМАЧЕНКО Тетяна Анатоліївна

6. ВАСИЛЬЦОВ Олег Володимирович

7. ГИРИЧ Сергій Васильович

8. РЯБІШИН Андрій Олександрович

9. СНЕГІРЬОВ Віталій Андрійович

10. ПРЕСНЯКОВА Анжеліка Анатоліївна

11. ФРОЛОВ Олександр Леонідович

12. ШВЕЦОВА Лариса Анатоліївна

13. ЧУМАК Сергій Юрійович

14. ЗАТОЛОЧНИЙ Віталій Семенович

15. САСЕВИЧ Олександр Михайлович

16. СОЛОВЙОВ Володимир Миколайович

17. МОРОЗ Ігор Миколайович

18. БРЕГЕЙ Роман Іванович

19. ЛАЗАРЕНКО Анатолій Володимирович

20. ГОВОРУХА Володимир Іванович

21. ГРУІЦЬКА Людмила Олександрівна

22. ВОЛКОВА Олена Іванівна

23. ЗАГОРОДНІЙ Анатолій Федорович

24. ГОРДИМОВ Анатолій Володимирович

25. ЧЕНЦОВА Світлана Миколаївна

26. БАГРІЙ Тарас Ярославович

27. ЄРЕМЕЙЧУК Сергій Володимирович

28. ГУЛАК Наталія Анатоліївна

29. ХОРОШУН Оксана Володимирівна

30. АГЄЄВ Олександр Володимирович

31. ВАСЯНОВИЧ Володимир Михайлович

32. ЖДАНОВА Валентина Сергіївна

33. ОРЛЯНСЬКА Валентина Іванівна

34. ВУС Світлана Михайлівна

Все решения судов вы можете легко найти в Системе анализа судебных решений VERDICTUM, созданной для аналитической работы с многомиллионным массивом судебных решений. Если вы еще не пользуетесь системой, то рекомендуем заказать тестовый доступ или приобрести VERDICTUM.

Сайт "ЮРЛИГА"

Переглядів: 417 | Додав: parkhomenkoaleksasha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar